Kerst op z'n Thais - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Judith Tersteeg - WaarBenJij.nu Kerst op z'n Thais - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Judith Tersteeg - WaarBenJij.nu

Kerst op z'n Thais

Blijf op de hoogte en volg Judith

26 December 2004 | Thailand, Bangkok

Gister was het dan zover; onze eerste kerst niet op Nederlandse bodem! Ondanks onze kerstmuts, had ik echt totaal geen ‘kerstgevoel’, maar ja wat wil je met 28 graden tussen de palmbomen :-). We hadden eerst het plan om met kerst met een aantal andere vrijwilligers naar het strand te gaan, maar toen we hoorden dat ze bij het weeshuis een groot feest zouden hebben, besloten we natuurlijk te blijven!

We zijn de dag begonnen met het wassen van onze kleren. Dat moet nou eenmaal ook gebeuren! Handwas in koud water; echt heel fijn.. We krijgen onze kleren dan ook echt nooit meer schoon. Ik vrees dat ik straks dus wel gedwongen ben met een compleet nieuwe garderobe huiswaarts te keren!

Ondertussen waren alle kinderen al hard bezig met de voorbereidingen voor die avond. Het feest vindt buiten plaats op een grasveldje bij het weeshuis. Er was een heel podium gebouwd, er werden lichtjes opgehangen, de tafels werden netjes gedekt en er werden zelfs enkele plasticen kerstbomen opgetuigd.

Tijdens de lunch, die duidelijk luxer en uitgebreider was dan normaal, kregen alle kinderen een nieuw setje kleding aangeboden. De maten bleken af en toe niet helemaal te kloppen en het ene T-shirt was nog lelijker dan het andere, maar de meeste kinderen waren er gelukkig erg blij mee. Ook werden er zakjes ships en zakjes chocomel uitgedeeld. Na de lunch hebben wij de koks even geholpen met het pellen van een hele berg knoflook; gevolg was dat we de rest van de dag onszelf roken!

Inmiddels was het hier 16:30 en dus 10:30 in Nederland; een redelijke tijd om eens even onze familieleden een fijne kerst toe te wensen. We mochten gebruik maken van de telefoon in het kantoortje van de ‘staff’ en ik heb met een telefoonkaart dus even het thuisfront uit bed gebeld…

Inmiddels waren alle kinderen zich aan het omkleden, waarna ze, in het kantoortje, opgemaakt werden door de leiding. Kerst lijkt hier namelijk wel een soort carnaval; iedereen gaat verkleed! Wij dus ook…. Gelukkig konden we Thaise kleding lenen. De leiding hielp ons met het uitzoeken, maar het was nog een hele klus om de juiste maat te vinden. We konden ons alleen in maat XL wurmen en zelfs dan waren de mouwen aan de korte kant.. De broeken die hoefden we al helemaal niet te proberen; dat was sowieso hoog water in de polder! Uiteindelijk hadden ze twee wikkelrokken (one size fits all!) gevonden, kreeg Simone een kanariegeel vestje en kreeg ik een felrood kanten shirtje met pofmouwen. Echt te lelijk! Ik voelde me net een vogelverschrikker.... We hebben in elk geval hard om onszelf gelachen!!

Om 18:00 begon het feest. De directrice stelde ons eerst nog even voor aan de hoofdsponsor van het hele feest; de directeur een kippenvleesfabrikant. Na behoorlijk wat foto-sessies voor de ingang van het terrein, werd het feest geopend. De avond begon met lekker eten (o.a. kip natuurlijk!) en drinken. Wij werden uitgenodigd door de lerares van school om bij hen en de andere leerkrachten te komen zitten. Dat was gezellig en ook wel handig omdat zij zo wat dingen kon vertalen die op het podium gebeurden. En ondertussen bleef ze maar bordjes eten naar ons toeschuiven… De leiding, die ook allemaal verkleed waren, werd een voor een naar voren geroepen en verzorden ook een optreden. Vervolgens was het de beurt aan de kinderen. Zij hadden allemaal in groepjes dansjes ingestudeerd en hadden al weken lang elke avond geoefdend. Echt super leuk om te zien!! De meeste kunnen ook echt heel goed dansen. Als je daarnaast gaat staan, voel je je echt een houten plank… Tussendoor speelde er een band en werden de kinderen een voor een naar voren geroepen. Ze mochten dan een loodje trekken en kregen dan een bepaald kadootje uitgereikt. Inmiddels was het 21:00 en bogonnen de allerjongsten toch wel moe te worden. Een aantal kon er maar geen genoeg van krijgen en met hen en de wat oudere meiden hebben we nog even lekker staan ‘swingen’ op voor ons zeer onbekende muziek-klanken…

Kortom: het was een hele aparte maar zeker geslaagde kerst voor ons dit jaar!!

x Judith

• 26 December 2004 - 16:36

Pa:

Nou dat van het strand zou achteraf wat problemen hebben kunnen geven denk ik. Hoewel de vloedgolf van de aardbeving in hoofdzaak het zuidwesten heeft getroffen, zou enige onrust aan de kust onder Bangkok zeker ook gevoeld zijn. In Bangkok moesten tenslotte vanwege de aardbeving ook enige gebouwen worden ontruimd.

Maar zo'n feest meemaken is natuurlijk uniek. goede keuze! En foto's van die pofmouwen lijken mij ook enig!!!
    Wij kijken echt uit naar de foto's!!

Zo te horen is de onrust in de darmen ook weer bedaard. Gelukkig weer gezond en met energie ertegenaan. We horen graag je vervolgverhalen.

Groeten, Pa

• 26 December 2004 - 21:52

Es:

He juud,

Ook nu weer ff een berichtje van mij... ik vind het zo leuk om wat achter te laten op je site...

Heb je net ook ff een mail gestuurd...vrij lang dus daar kan je wel even voor gaat zitten ;-)

Gister was 1e kerstdag heel gezellig... Moeders was helemaal in dr element toen we Pictionary gingen spelen!! Die stond maar zenuwachtig te springen joh!! Was wel lachu!!
    En jaaaaa, ik heb in de Kia gereden, goed he! Pa en ma wilden natuurlijk per se drinken dus toen was ik de lul....maar dat was juist wel goed want elke x stelde ik het natuurlijk uit!
    Grappig om op een hele andere manier kerst te vieren... en oud&nieuw? Hoe is dat daar?? Zeker heel veel vuurwerk?!
    Ik ga met de jc lekker de stad in.... gaat wel leuk worden...

Nou meis, heel veel plezier nog en geniet ervan....

x Es

• 26 December 2004 - 21:52

Nienke:

Hoi Juud,
    Nou dat zijn inderdaad twee pagina's. Ik denk dat jullie een hele bijzondere kerst beleefd hebben. Laat de foto's maar snel komen! Ik vond het leuk om jullie vandaag eindelijk een keertje te spreken op msn! Veel plezier en succes de komende dagen, liefs Nien

• 27 December 2004 - 08:27

Francine:

he juud,
    ben nogmaals blij dat er niks aan de hand is, hield toch nog even mijn hart vast. Ik heb je een meiltje gestuurd, maar ik denk via een verkeerd adres, dus dat laat ik even via deze weg weten. Nog heel veel plezier en vind je verhalen fantastisch!! Dikke zoen, sinas

• 27 December 2004 - 08:43

Mijke:

Hee Juud,

Gelukkig is er niets aan de hand met jullie!
    Ik ben natuurlijk al nr. 1000 ie hier naar vraagt, maar goed. Ik had me niet echt gerealiseerd wat er allemaal was gebeurd in Azie, totdat ik vanochtend de Spits en Mtro opensloeg! Pagina's ellende met de meest vreselijke foto's (typisch Spits.......).

Gelukkig hebben jullie een leuk kerstfeest achter de rug! Ik ben ook zeer benieuwd naar de foto's van jullie rood/gele topjes, dus please geen censuur en zet ze gerust op deze site!

In NL was kerst voor mij 'the usual': familie, eten en gezelligheid. Wel kort, maar goed, anders wordt het weer te lang en dat is ook zo wat....

Ben nu weer op mijn stage (iedereen vraagt zich af waarom de stagiaire deze week komt, dus misschien gun ik mezelf maar wat dagen vrij).
    Ga zo weer even aan de slag. Ik mail jullie snel wat meer!
    Zoen aan Simone, x Mijke

• 27 December 2004 - 09:48

Char:

Lieve Juud, ook al dacht ik wel dat jij niet in het gebied zat waar de aardbeving was: toch nog 'ff checke'! Maar gelukkig gaat alles goed met je! Leuk weer om je verhalen te lezen! x

• 27 December 2004 - 09:48

Char:

• 27 December 2004 - 14:29

Jelmer:

Hoi Juud,
    Fijn om te horen dat alles nog OK is in jullie deel van Thailand. Langs alle Aziatische kusten is het namelijk een ravage. Gelukkig hadden jullie een leuke kerst, en ik wens je het beste voor 2005. Het blijft erg leuk om je verhalen en foto's via deze site te volgen. Succes verder met de kinderen, de rijstmaaltijden en alle andere indrukken.

Groeten, Jelmer

• 28 December 2004 - 12:41

Ruben:

hee juud, ben blij dat alles goed met je gaat.
    Het is echt een zooitje daar op dit moment. Ik merk dat je toch een leuke kerst heb gehad en hoop snel weer een verhaal te kunnen lezen op je site
    groet ruben

• 29 December 2004 - 09:33

Liek:

Nou jullie kerst is in elk geval erg bijzonder geweest... Was erg blij om te horen dat jullie niks gemerkt hadden van die zondvloed. Ben je inmiddels helemaal hersteld van de voedselvergiftigingen? Moest haast wel een keertje gebeuren he? Nu ben je in elk geval weer een stapje dichter bij de immuniteit en voor je het weet kun je van de grond eten zonder dat je er ook maar iets van merkt. Ik was trouwens wel erg geschokt door je vorige verhaal, waarin je vertelde dat jullie die lieve hagedisjes op de muren lieten vermoorden! Die beestjes zijn hartstikke lief en doen geen vlieg kwaad! Alhoewel, dat is eigenlijk het enige wat ze doen: vliegjes en muggen opeten, dus ze zijn nog nuttig ook. In Indonesie noemen we ze 'cicak' (tsjietsjak), omdat ze zo'n geluidje maken. Ze kruipen altijd razendsnel over de plafonds en muren en houden zich het liefste schuil achter spiegels en schilderijen. Maar ze hebben mij nog nooit iets aangedaan! Hahaha, hopelijk ben je nu wat geruster op die beestjes... He meid, enjoy the kids en take care. Liefs van Lieke.