Eerste weekje in het weeshuis! - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Judith Tersteeg - WaarBenJij.nu Eerste weekje in het weeshuis! - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Judith Tersteeg - WaarBenJij.nu

Eerste weekje in het weeshuis!

Blijf op de hoogte en volg Judith

21 December 2004 | Thailand, Bangkok

Hallo allemaal!!

Nou, we hebben ons voor niets zorgen gemaakt; we werken inmiddels een week in het Saratburi Children's Home (weeshuis voor 140 meisjes) en het is hier echt geweldig!

We gingen er vorige week maandag toch wel met een beetje gemengde gevoelens naar toe. De vorige vrijwilligers hadden namelijk gezegd dat de staf zo weinig naar hen omkeek, dat ze ineens ook Engelse les moesten geven, dat ze alleen maar tapwater kregen (kunnen onze darmen niet aan!) en dat een van hen daar door een hond gebeten was.... Maar toen we maandag arriveerden, werden we gelijk heel hartelijk ontvangen. We kregen een hele rondleiding over het complete terrein dat bij het weeshuis hoort. Vervolgens kregen we van de directeur van het weeshuis uitleg over wat wij voor hen konden betekenen. Het komt erop neer dat we 's ochtends werken in de 'Day-care'; deze creche voor kinderen tot ongeveer 3 jaar is niet echt een onderdeel van het weeshuis maar bevindt zich wel op hetzelfde terrein. 's Middags geven we Engelse les op een lagere school vlakbij het weeshuis. De helft van de kinderen komt dan ook uit het weeshuis. Na de lunch kunnen wij ons huisje in. Weer een hurk-wc, een tuinslang als douche en keiharde matrassen; maar we zijn inmiddels wel wat gewend!!! Dit keer geen klamboe, aangezien er horren voor de ramen zitten. Deze sluiten echter niet volledig aan, dus het eerste wat we doen is het hele huis dicht-tapen!! Al die muggenbeten zijn namelijk echt geen pretje... We komen er al snel achter dat we hier weer nieuwe huisdieren hebben; salamanders... great! Ook alle honden die hier op het terrein verblijven hebben ons inmiddels 'begroet'. We zijn er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, dus we hopen dat dat zo blijft voor de komende weken...'s Middags ontmoeten we voor het eerst de kinderen. Sommige kijken eerst nog even de kat uit de boom, maar al snel hangen ze met z'n allen om je heen! Je hoeft alleen maar te lachen of ze houden al van je; heel schattig, maar ook best zielig. Je merkt toch al snel, dat ze behoorlijk wat liefde en aandacht te kort komen...

Ons dagelijkse schema ziet er ongeveer als volgt uit: 6:30 ontbijt :-( , 7:30 gaan de kinderen naar school en zwaaien wij ze uit, vervolgens gaan we liedjes/dansjes enz. verzinnen voor de Day-care en bereiden we onze Engelse les voor, 9:00-11:00 werken bij de Day-care, vervolgens maken we nog snel wat Engelse oefeningen of woordpuzzels voor de Engelse les voordat we om 12:00 gaan lunchen, van 12:45 tot ongeveer 14:45 geven we Engelse les, daarna gaan we met de schoolbus mee om de jongere kids op te halen, van 16:00-17:00 spelletjes doen bij het weeshuis, 17:00 Avondeten, 18:00-20:00 Kijken bij dansen van de kinderen en spelletjes doen, 21:00 DOODMOE.., 22:00 bedtijd!!

Dat ontbijt om 6:30 daar moesten we toch nog even aan wennen. De eerste twee dagen waren we veel te laat... Inmiddels zitten we een beetje in een ritme. We krijgen ook altijd iets anders te eten dan de kinderen. Bovendien krijgen wij met z'n twee-en net zoveel te eten als het halve weeshuis!! Echt niet normaal joh. Het eten is op zich wel prima. De koks doen in elk geval heel hard hun best voor ons. We kregen zelfs een keer pasta i.p.v. rijst; jippie :-) Maar er is een gerecht dat we helaas vaker krijgen voorgeschoteld dan ons lief is; een soort rijstepap... Een grote natte rijstebrei met ondefinieerdbare stukken vlees erin..Ik ben geen moeilijke eter, maar dit krijg ik dus echt niet naar binnen!!

De kinderen vinden het geweldig wanneer we allemaal spelletjes met ze doen. We hebben van de week als een gek zitten 'scoobie-doo-en' (nog bedankt voor de spoed-cursus Es!); dat vonden ze echt geweldig. Ik kan inmiddels geen touwtjes meer zien...Ook hebben we met de allerkleinste maskers zitten knutselen en ballonnetje-trap gedaan. Zodra onze tas opengaat zijn ze er als de kippen bij want dan weten ze dat er weer wat leuks staat te gebeuren!

Engelse les geven is hier ook een verhaal apart... Zodra wij op de basisschool aankomen, stromen namelijk alle leerlingen van de hoogste drie klassen (4,5 en 6) naar 1 lokaal. Daar zeggen ze dan allemaal eerst in koor: "Good afternoon teachers". Vervolgens gaan ze allemaal op de grond zitten en kunnen wij beginnen met onze les. We komen er als snel achter dat het niveau behoorlijk laag is en dat er een groot niveau verschil zit tussen de kinderen. Er zit bijvoorbeeld een meisje van 18 tussen (op die leeftijd gingen wij naar de Universiteit..), maar ook meisjes van 12 en 13. Dit maakt het lesgeven behoorlijk lastig. Ook beschikken de kinderen helmaal niet over een Engels werkboek. Wij mogen die van de juf lenen, maar tot onze schrik staan hier ook nogal wat fouten in... Toch proberen we er elke keer maar het beste van te maken; vooral veel herhalen, gesprekjes oefenen en afsluiten met een leuk spel. Vooral het spel 'fruit-salad' (soort stoelendans) viel erg in de smaak. Iedereen was zo enthousiast dat er zelfs een paar stoelen sneuvelden!! Tijdens de les zitten de leraressen van groep 4,5 en 6 erbij. Zij proberen de kinderen dan ook te helpen met de opdrachten die wij ze geven. Maar zij moeten zo nu en dan toch ook wel even in hun woordenboek spieken... Een van de leraressen heeft inmiddels ook al een heel fotorolletje volgeschoten terwijl wij voor de klas staan. Tijdens de les worden we helemaal volgestopt met eten en drinken; water,cola, ananas, mandarijnen, chocomel, cakejes... Als het zo doorgaat kom ik moddervet terug joh!!

Maar goed; het eerste weekje zijn we dus uitstekend doorgekomen. De kinderen zijn echt fantastisch! Het is wel heel vermoeiend. Ze willen namelijk allemaal tegelijk je aandacht; optillen, knuffelen en naar ze lachen kun je niet genoeg doen. Je komt eigenlijk ogen, oren en handen tekort hier..

• 21 December 2004 - 14:12

Essie:

He darling,
    Heb je net nog gesproken op de msn maar ik laat toch ook hier weer een berichtje voor je achter hoor ;)

Goed om te horen dat jullie het zo naar je zin hebben daar in het weeshuis!! Ik ben dan wel niet zo dol op kids maar wat jij daar meemaakt is toch wel echt ontzettend gaaf!!

Al die liedjes, spelletjes die wij op al die Zomergymkampen geleerd hebben, komen nu goed van pas he!! Wat leuk dat die kids allemaal zo enthousiast zijn!
    Dat Scoobie-doo heb ik je toen idd nog ff moeten uitleggen!! Die gekleurde draadjes vinden ze natuurlijk helemaal te gek!
    Je maakt wel lange dagen zeg!! Echt bikkel hoor! Heb je nog wel tijd om de Yes, die wij opgestuurd hebben, te lezen?! Heb je tenminste nog iets uit Nederland ;-)

Hier is het maar een 'saaie' boel, hihi! Het is hier koud en grauw! Ben ook erg druk met mn stage... Ga woensdag cardiocircuit doen dus dan zal ik je jc-genootjes wel weer tegenkomen.. En met kerst gaan we naar Wim & Annemarie, heb ik ook erg veel zin in! Jij krijgt niet echt veel mee he van kerst daar, geen kou, geen boom, geen ijs! Niet getreurd...pa en ma hebben ook geen kerstboom hoor! Ikke wel!!! haha!

Nou meis, genoeg geklestst! Ik mail je nog wel en have fun daar!

Kus je zus

Je foto's zijn ook heel leuk...

• 21 December 2004 - 14:31

Lisa:

Mooie verhalen Juud!! Je krijgt van het hele huis de groetjes. inderdaad wel echt heel schattig, kan ik me zo voorstellen. Dikke kus

• 21 December 2004 - 14:49

Charlotte:

Hoi Juud,

Harstikke leuk om te lezen allemaal! Fijn dat jullie zo goed ontvangen zijn, das altijd maar weer even afwachten. Hoe zijn de kids? Aardig? En is het weeshuis arm of is het redelijk welvarend.

Ik ben toch elke keer weer onder de indruk van hoe mensen in andere landen leven en werken, zeker in die landen waar ze het lang niet allemaal zo goed hebben als wij!

Goed dat je aan die rijst kan wennen zeg! Ik heb twee weken met een meisje uit India in een huis gewoond, en dan is het ook altijd rijst....en ik kon er toch echt niet bij. Nu had ik ook nog de keuze...en waarschijnlijk hebben jullie die niet.

Als jullie nog spullen nodig hebbeb, spelletjes dingen of ideeen of zo, laat het dan even weten. Pakketjes zijn zo gemaakt en ideeen kan ik wel even aan Christel vragen die net terug is uit Z-Afrika.

Ik ben benieuwd naar de volgende verhalen!!!

Groetjes, ook aan Simone,
    en een dikke knuffel en heel veel succes!
    Charlotte

• 21 December 2004 - 15:19

Mijke:

Dag lieve meiden,

Ik lees met veel plezier jullie avonturen! Dit is echt een gave ervaring!
    Volgens mij ontdekken jullie kanten van jezelf die onopgemerkt waren!

Maken jullie nu ook wat mee van de Thaise kerst? Vieren ze dat daar met kerstbomen of juist heel religieus?

Hier gaat alles prima. Stage wordt steeds leuker....feestjes zijn in de reclamewereld geen uitzondering, dus dat glossy-imago van dat wereldje klopt aardig....

Bedankt voor de lieve e-kerstkaart! Franck en moi hbben al een heel reisschema over waar we wanneer naartoe gaan. jaja, dat heb je met twee ouderparen. Genieten jullie maar heeeeel erg van alle dingen daar! Zo te horen zijn de kinderen daar hartstikke blij met jullie aanwezigheid en volgens mij is dat zoveel waard!

Ik zie dat het nu bij jullie kwart over elf is, dusse, welterusten en ik ga snel even naar jullie foto's kijken!

Dikke zoen, Mijke

• 21 December 2004 - 15:47

Kitty:

Hallo Judith,
    eindelijk dan ook groetjes van ons naar het verre Thailand. Wij waren ff uit de lucht en beschikken pas sinds vandaag weer over een internetverbinding, vandaar dat wij zo laat reageren.
    Heeeeeel erg leuk, jou website. Ik vind het super, dat wij op deze manier een beetje mee kunnen genieten van jou belevenissen. Tot nu toe ging onze voorkeur uit naar Africa, maar als ik jou berichten lees, krijg ik onwijs zin om ook een keer deze kant van de wereld te bezoeken.
    Ik vind het erg knap, wat je daar gaat doen. Dit zal je van de rest van je leven niet vergeten.
    Wij wachten met spanning op het volgende bericht
    groetjes Harry en Kitty

• 21 December 2004 - 16:30

Char:

Lieve Juut, wat een fantastisch verhaal weer! Je weet dat ik helemaal niet zo reislustig ben, maar ik krijg bij het lezen van jouw verhalen ook echt zin eens iets avontuurlijks te beleven. Hier in Holland is het nu onzettend koud, maar heel mooi weer. Tis een beetje jammer dat iedereen, including me!, ontzettend aan het snotteren is. Nu kan ik niet genieten van de kerstsfeer in de stad. Gelukkig zie ik wel hele mooie lampjes door de Nachtegaalstraat hangen als ik uit m'n raam kijk. Ben al de hele dag binnen bij de verwarming :( Heb zin in Kerstmis. Ga jij dan eigenlijk nog iets bijzonders doen? Ik wens je in ieder geval dagen! x

• 21 December 2004 - 18:37

Inge:

Hai Juud,
    Je stuurt echt toffe verhalen.Succes nog even en vast fijne feestdagen (hoe jullie die daar ook vieren)
    Liefs, Inge

• 22 December 2004 - 15:32

Ans:

Ha meissie van me,
    Ik heb je berichtje ontvangen.Gaat het alweer iets beter met je? Gelukkig dat je samen met Simone bent, kunnen jullie bij ziekte voor elkaar zorgen. De kerstkaart was een idee van Esther hoor en ook die Yes. Het opsturen duurt niet zo lang gelukkig. Jammer dat je mobiel het gaat begeven of al begeven heeft. Papa wil een oud mobieltje opsturen maar of dat nou zo'n goed idee is, weet ik niet.
    Leuke verhalen hoor! Ik ben ook benieuwd naar je foto's van het weeshuis. Volgende week hebben Guido en ik 2 weken vakantie. Ik vind dat ik het wel verdiend heb en Guido zal dat ook wel vinden!
    Nou Judith, geniet maar met volle teugen van alle mooie, leuke, spannende en interessante dingen die je nog te wachten staan.
    Heel veel liefs en dikke zoen van je moeder!

• 22 December 2004 - 22:32

Jan:

Nou als je er zoveel voor terugkrijgt, is hard werken niet erg meer. Alleen zullen jullie wel snel door je ideeen en materialen heen zijn. Ideeen moet je maar aan "deskundige" bekenden vragen. Er zij er vast genoeg in jullie uitgebreide kennissenkring.

Materialen kun je altijd weer kopen, maar als je iets speciaals nodig hebt, kunnen wij dat wel sturen.

Maar wel leuk om deze kant van jezelf eens nader te ontdekken lijkt me. Als jullie zoveel te eten krijgen, moet je natuurlijk wel je trtainingen blijven doen he, want een moddervet v.... willen we hier natuurlijk niet terugkrijgen!! een beetje discipline hoor :-)

Nou meiden, fijn te horen dat het zo goed gaat en ach, zonder telefoon kun je ook leven toch???

Pa